Mit ad az én festékem?

Elkészült hosszú évek kísérletezése, tanulása és adatgyűjtése után az első kézműves vízfesték kollekcióm.

Azon emberek táborát erősítem, akinek szent meggyőződésévé vált az iskolai rajzórákon, hogy nem tud sem rajzolni, sem festeni. A mai napig vannak bennem bizonytalanságok e-tekintetben. Abban viszont már biztos vagyok, hogy akár szép, akár nem a kép, ami ecsetem által a papírra történik, magát a festés folyamatát nagyon szeretem.

Akkor, amikor valami csak vonz, de nem értek hozzá, gyakran abba a hibába esem, hogy eszköz és alapanyag halmozásba fogok. Az a teljesen elhibázott logika hajt ilyenkor, hogy csupán a megfelelő eszközök választanak el kedvenc YouTube csatornám sztárjától. Azzal a festékkel, majd én is minden festészeti álmomat meg tudom valósítani.

Számolatlan mennyiségű vízfesték paletta lapul a fiókomban, táskáimban. A várt áttörést mégis meglepő események hozták.

Egyrészt, a gyakorlat elengedhetetlen. Just do it! A festés nem attól festés, hogy ötöst ad rá a tanár, hanem attól, hogy az ecset a kezem által vezetve nyomot hagy a papíron. Másrészt láthatóvá vált a papír és az ecset fontossága, mégis a festék maradt a fókuszban.

Az első festék paletta, ami szerelem és szenvedély volt azonnal, és festményekben is látható íttörést hozott, egy használtan vásárolt Winsor & Newton fémdobozos, ütött kopott darab volt. Szerelem volt első látásra, heteket vártam rá, mire megérkezett hozzám. Voltak hiányzó színek, a sárgának hetekig rimánkodtam, hogy oldódjon a víz hatására, és mégis tudtam, hogy olyan inspirációt rejt ez a festék, amit nem találok meg akárhol.

Ekkor gondolkodtam el először azon, hogy talán a festéknél sem elég a minőség, van valami azon felüli tulajdonság, ami már a szubjektív megítélés világába esik. Azóta minden közelembe kerülő festéket ezzel a szemmel próbáltam ki, vagy figyeltem a neten.

Vízfesték kutatásaim során találkoztam egy szép napon a kézműves vízfestékekkel, amikbe azonnal beleszerettem. Személyes és egyedi színviláguk, hangulatuk, érzésekben gazdag világuk magával ragadott. Áruk azonban szinte sokkolt, főleg, ha a postaköltség is megemelte.

Itthon kerestem, és nem találtam vízfesték készítőt. Évekig győzködtem magam, hogy vegyek meg egy külföldi palettát, de mindig magasan az általam elfogadható lélektani határ fölé emelkedett a végösszeg. Ezalatt gyűltek a tapasztalataim arról, hogyan is készíthetnék én festéket. Milyen anyagok, eszközök kellenek hozzá. Mennyi idő és milyen gondoskodás áll egyetlen csepp festék mögött. Azt is hamar észrevettem, milyen színes lehetőségeket rejt ez a világ.

Az első vízfestékem általam gyűjtött ásványból készült. Imádom. Persze még nem volt elég finomra porítva a pigment, és az arányok is finomításra szorultak, de a mai napig imádok vele festeni. Az az álmom, hogy kizárólag ásványi és általam készített növény pigmentből készüljenek a festékeim, de addig még hosszú út és sok tanulás vezet. Addig azonban szeretném, ha az a tudás, amit eddig megszereztem értékké válhatna számotokra.

Idén karácsonyra megalkottam életem első tudatosan végiggondolt palettáját. Energetikailag, színvilágilag is végiggondoltam mi az, amit az idei karácsony festékeivel képviselni szeretnék.

A három alapszínt egyesítettem az ünnep arany ragyogásával. A pirosban épp csak egy leheletnyi aranypigment került, a kékbe már nagyobb hangsúlyt kap, míg a sárga szinte már a nap ragyogásával ajándékoz meg minket a nagy súlyt kapó arany árnyalattól.

Tovább emelvén az ünnep fényét illóolajakkal gazdagítottam minden árnyalatot. A kékbe hofa került a maga tiszta, teresítő hatásával. A pirosba a kardamom fűszeres varázsa igazi pikáns, tüzes élmény. A sárga pedig a narancs aromája által ragyog még fényesebben.

20 paletta készült összesen szeretettel, figyelemmel, szenvedéllyel. Pontosan ilyen már nem is tud készülni soha. És talán sokkal olcsóbban lehet festéket szerezni bármelyik papírboltban, de festés élményt biztosan nem. Öntömjénezésbe nem szeretnék bonyolódni, azt viszont bátran vállalom, hogy az a személyesség, ami minden csepp festékben jelen van érezhető az összes ecsetvonásban. A nagy pigmentáltságnak köszönhetően, akár egyetlen szín is teljes műalkotásokat rejthet, hárommal pedig kinyílik az egész világegyetem.

Olyasmit hoztam nektek, ami eddig itt nem volt. Bátorság ez a részemről, de sokkal inkább küldetés. Bízom benne, hogy kipróbáljátok, és megszeretitek a festésnek ezt az árnyalatát, mert hiába van 12 szín a fiókban, ha ecsetet és papírt sosem lát.

Íme egy festék, ami ellenállhatlan, és olyan erős vágyat teremt a festésre, hogy felébredjen a benned élő festő, aki saját és környezete örömére új formákat és színeket ad a világnak.

Legutóbbi bejegyzések

Menü