Mik azok a fűszerteák?

A gyógyteákról írni hatalmas kihívás. Kopmlex világukról minnél többet tanulok, annál kuszább, és lenyűgözőbb világ. Az az érzésem, hogy valóban varázslónak kell lenni ahhoz, hogy a tudás teljes birtokában lehess. Nem adom fel. Sem azt, hogy amit látok átadjam, sem azt, hogy egyre jobban kiismerjem magam a mágikus növények között.

Minden nap új élményeket szerzünk. Most épp a sajtá gyűjtésű növények felfedezésében lubickolunk. Balzsamos ízük összehasonlíthatatlan a boltiéval, és ez egészen meglepő. Múlt héten, a nyaralásunk során volt szerencsém belenézni egy Gyuri bácsi féle teás tasakba, és ledöbbentem, hogy valódi dióillat, és felismerhető diólevél darabok voltak benn. Ilyen egyetlen teával sem volt eddig, amit boltban vettünk. Az illata néha még segített, de a textúrája szinte teljesen egyforma mindenk. Nem úgy, az itthoniaknak.

Eltértem a tártgytól. A fűszerteákról szerettem volna mesélni, hogy mit is jelentenek a mi hétköznapjainban. Mielőtt erre rátérek egy-két előinformációra még szükségetek lesz. A teáinkat Gyuri bácsi receptjeiben javasolt arányok alapján készítjük 1 evőkanál (kb 5g) növény 2,5 dl vízbe. Persze van, hogy több készül, de akkor is nagyjából ezt az arányt követjük. Egy adag teába maximum 3 féle tea kerül. Így szeretem. Ha már több, akkor az ízét sem élvezem annyira, és szerintem hatásában sem az igazi, de ezt lehet, hogy cáfolná egy nálam hozzáértőbb embert. A leggyakoribb, hogy két főtea és egy fűszertea kerül a szűrőbe. Mit jelent ez pontosan? Nézzünk egy példát:

Dió- Körömvirág-Katángkóró – Ez a három különösen hatékony kombináció. A dió gyulladás csökkentő, máj támogató tea. Rendszeresen fogyasztható, és javasolt is napi egy csésze elfogyasztása. A körömvirág a nyirokrendszer munkáját segíti. Mind a kettőnek külön blogbejegyzésnyi jótékony hatása van még, nálunk ezek miatt kerültek a napi teapalettára. A végére marad a katángkóró. Ő is egy csodaszer, és végre sikerült gyűjtenünk is. Vércukor és étvágycsökkentő hatása van nálunk jelenleg fókuszban. Ez a főzet (mert ezt főzni kell a drog kinyeréséhez 3-4 percet) rettenetesen keserű. Az orbáncfű elbújhat mellette. Ha azonban az egy liternyi dió-körömvirág teához, öntünk kb egy deci főzetet épp jólesően kesernyés lesz az italunk, kifejezetten frissítő, és evések között épp megfelelő mennyiségű hatását is élvezhetjük a jelen esetben fűszerként használt mezei katángnak.

Ha olyan tea készül, ahol a fűszertea is csak áztatást igényel, mint pl a kamilla vagy a levendula jelenik még így meg nálunk, akkor persze simán megy az ici- pici, mokkáskanálnyi mennyiség a szűrőbe. Ízük ilyenkor tényleg csak lágyan, a többi ízt kiemelve jelenik meg, a teák illatában általában mégis meghatározóak, mert magas az illóanyag tartalmuk.

Természetesen egy-egy teafű van, hogy fűszer, van hogy főteaként jelenik meg. Alkalomtól, helyzettől függően. Hagyjuk magunkat intuitíve alkotni, amikor felforr egy adag víz. Gergő és én nagyon máshogy állunk hozzá, de a végeredmény mindig finom, és izgalmas. Emellett jól vagyunk. Ami a legfontosabb a tavaszi rémület után, és az én hatalmas pocakom mellett. Akutt helyzetekben, mint rovarcsípés, vagy gluténdiéta hiba célzottan válogatunk, de a hétköznapokban sose tudjuk előre, hogy a következő főzet milyen illatba borítja a jurtát.

Legutóbbi bejegyzések

Menü