Három kismalac mesetea

Új hónapra új Mesetea érkezik. Olyan mesével dolgoztam most, amit alapvetően nem szeretek. Bosszant a sztori több szinten.

Mégis ezt választottam. A gyerekek estéről estére ezt kérték, és úgy éreztem munkára hív a történet. A családjától elkószáló malacok házépítésén kísér minket végig a mese. De vajon mi bosszant engem ebben?

Kicsi korom óta nem értem, minek 3 ház a malacoknak? Miért nem egyet építenek? Valaki erre azt mondta, hogy épp azért, mert nem tudnak megegyezni. Igaza lehet, bár erről nem szól a mese.

Személyesen pedig nem értem, hogy miért nem oké egy faház. A szalma még csak-csak, de a fa… Persze, tudom, ezek szimbólumok, a bele tett munka, energia, hozzáállás szimbólumai. A bennem lévő kisgyermek ezen mégis elakad újra és újra. Egy faház lehet épp oly erős, mint a tégla. Ebben persze ott van az a személyes sértettségem, hogy rengetegszer hallottam, hogy egy telet sem fogunk kihúzni a jurtában. A hetedik telünket éljük itt, és bennem még mindig zakatol a bizonygatás, mentegetőzés, hogy remek döntés volt ez a szedett-vedett “szalma ház”, amit az eslő szél elfúj.

Szóval komoly feszültségeket piszkál bennem ez a mese. Mégis szeretettel dolgozom vele. A teáját sem volt könnyű megtalálni. Először a házakat szerettem volna szimbolizáli, majd egészen más hármasságot találtam a mesében. Az idő változását ragadtam meg. Első rész a játék, gyermekség ideje, ehhez egy nevében és könnyed légiességében is illő virágot választottam, a gyermekláncfű virágzatát. Ezt követi az építkezés szakasza, amit a dió stabilitásával csempészek a teába. Ebben a mesében a konfliktus a mese végére sűrűsödik, és csodás tanulsága tartós nyugalmat ajándékoz malacainknak. Ehhez a részhez pedig a gyömbér csípős íze illik leginkább, ami hosszantartóan meg is marad a lelkünkben is a tea fogyasztása után.

Különleges dolog a felnőtté válás és gyermeki lelkünk megtartásának feladata ebben az életben. Azt hiszem ebben még sok fejlődni valóm van, míg békével a szívemben hallgatom, mondom ezt a mesét.

Legutóbbi bejegyzések

Menü