Gyógynövény listánk a Föld Napjára

Rengeteg benyomás ért ma, Föld Napi merengésem kapcsán. A legfontosabb, úgy gondolom, mégis reggel történt meg. Iszogattuk Gergővel az ilyenkor szokásos teáinkat. Miután nevetve kiironizáltunk magunkat azon, hogyan és mennyi ideig zajlik is az aktuális reggeli rutinunk, elhangzott a nap kulcsmondata:

A lényeg a rendszeresség. Ha csak egy-egy nap megiszol egy gyógyteát, nem lesz előrelépés, hatás. De a tudatosság, fegyelem csodálatos eredményeket adhat.

Mivel ugyan ezt az elvet tartom fontosnak a Föld Napja kapcsán is, így a tavaszi-nyári minden napjinkat átitató tevékenység főszereplőit mutatom be Nektek. A gyógynövényeket, amiket megismerni, fogyasztani, begyűjteni és tárolni szeretnénk majd télen is. Aszalótálcák készülnek, tudáson dolgozunk, rutint gyakoroljuk. Lássuk hát a középpontban álló ajándékait a Földnek!

Dió (Juglans regia): Gyűjtjük a levelét, és magát a termését. Ez utóbbiról valószínű nem kell bemutatót írnom, bár fogok, de ez egy másik poszt lesz. Na de a levele! Ami számomra izgalmas az az a folyamat, ahogy a leveléről alkotott véleményem megváltozott az elmúlt években. Tudjátok mimindenre használhatjátok ezt a csodás szert? Én nem tudtam, sőt! Kislányként úgy tudtam mérgező. Hatalmas baklövés. Külsőleg és belsőleg egyáltalán gyógyír. Májra, tisztításra tökéletes választás. Ha a kertben marad, mert egy fányit senki nem iszik meg egy tél alatt sem, zöldségek vermelésére, takarására fantasztikus hőszigetelő.

Körömvirág (Calendula) : Ezt a növényt is ismerem kislány korom óta. A járdákat szegélyező növények egyike volt nagymamáméknál, és nem egyszer kellett “vizsgázzak” abból, hogy meg kellett különböztetnem a bödőskétől. A körömvirághoz ugyanis tilos volt hozzá nyúlni. Nagyi sem tudta miért, de az tilos volt. Csodaszert vagy méreg, néha csak egy generáció hagyományvesztésén múlik. Nagyimnak valószínű rémlett, hogy ezt a növényt gyermekkora orvosai gyógyításra használták, de azt már nem tudta, hogy a mai gyógyszerekhez abban nem hasonlít, hogy gyomormosás jön egy hibás bogyó lenyelés után.

A körömvirágnak csak a virágát gyűjtjük, legalábbis eddig én csak aról értesültem. Ez a dióhoz hasonlóan külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható. Gyulladást csökkent, immunk erősít. Segíti a nyirokerek működését. Egyszerű nevelni, tavaly még nekünk is sikerült. Vadon ritkán találkozom vele, de virágkertet nevelgető nénik gyakran megengedik, hogy a kislányok szedjenek a hivogató virágiaból. Johanna messziről felismeri, hisz Bibikréme fő alapanyaga. Egész nyáron nyílik, nálunk muskátli helyett ez a dekorlnövény.

Lándzsás utifű (Plantago lanceolata): Ennek a növénynek a levelét gyűjtjük, és nevéhez mérten a legtöbb erdei ösvény mentén, legalábbis itt a Pilisben, megtalálható. Ez az a növény, amiből már tavaly is sikerrel gyűjtöttünk és fogyasztottunk. Frissen remek azonnali gyógyír bármilyen rovarcsípésre. Belsőleg pedig közismert felhasználási módja a szirupként fogyasztás, ami hatékony köptető. Számomra elképzelhetetlen, hogy egy köhögő gyermeknek cukorbombát adjak. Lehet hogy nem cukor, sosem jártam utána, ez előítélet a szirup szó hallattán. Mert túl az édesítésén, nem látom szükségesnek a feldolgozását szárításon túl. A teája is tökéletes erre a célra, ami eleve édeskés ízű. Kevés méz fokozza a hatását, és az ízét is gyerekbarátabbá teszi. Tivadar itta a legtöbbet. Kitapasztaltuk, hogy nála ez szinte alkati szerként működik.

A továbbiakban olvashatjátok listánk soron következő elemeit, ha érdeklődés mutatkozik, vagy kedvem adódik velük folytatjuk a BeePakkHerbária világot.
Csipkebogyó
Csalán
Zsálya
Pitypang
Rózsa
Levendula
Málnalevél
A változtatás, bővítés jogát fenntartom 🙂

Legutóbbi bejegyzések

Menü