Dolgok, amiket NEM csinálok 2020-ban

Annyi fogalmat tettem már kudarcot vallva, hogy ezt meg azt fogok többet, szebben, jobban csinálni az új esztendőben, hogy idén más oldalról közelítem meg a feladatot.

1. Varrás

A tolltartóm, amit én varrtam, és imádok évek óta.

Kevesen tudják rólam, hogy van egy ruhaipari technikusi végzettségem. Rengeteg anyagom is van itthon, ötletem is, szépen is csinálom, ha nekiállok, de nem okoz örömet. Nem erre vágyom. Valamiért mégis időről időre megérint a varrás szele. Valaki megkérdezi, hogy felvarrnám-e a nadrágja szárát, vagy összedobnék-e valamit. Ezekre nemet fogok mondani. A minap a fiamnak is vásároltam egy tolltartót, pedig simán képes vagyok varrni. DE nincs célom a varrásal. Most pedig a céljaimra kell fókuszáljak.

2. Hímzés

Első ránézésre rokon elfoglaltságot, de azon túl, hogy tű és cérna mindegyikhez kell, nem sok közös van bennük. A hímzésnek szeretem a lassúságát, egyenletességét, csendjét. Ahogy öltésről öltésre születik egy kép, egy hangulat maga a lelki béke. Órákig elvarázsol ez a tevékenység, és ha belefogok egy végtelen világ tárul ki előttem. Most ezt az ajtót nem fogom kinyitni. Az életem csendjét adó képeket festem, írom mesélem majd. Ebben az irányban van a célom az álmom. A fonal színei talán máskor kerülnek sorra.

3. Festék vásárlás

Talán ez érthetetlen fogadalomnak tűnik egy festék készítőtől, hisz mi szükségem lenne nekem bolti festékre, ha ott a tökéletes lélekkel áltszőtt ragyogó palettám. Valóban nincs rá szükségem. Néha mégis elcsábulok. Az utóbbi 5 év felhalmozott festék készlete rémisztő méretet ölt. Amiben az a legszomorúbb, hogy azóta is vettem, hogy ott lapult a tolltartómban imádott saját készletem. Furcsa lelki folyamatok eredménye ez, amiknek 2020-ban ellenállni fogok.

4. Filctoll vásárlás

Azok a fránya akciók, és megigézően szép színek. Nem szabad elcsábulni. Rengeteg helyet foglalnak, hamar kifogynak. A színük sosem olyan, mint a külselyük. Ráadásul végtelen darab sem tud annyi árnyalatot, amennyit akár egyetlen vízfesték csepoecske. Annyi csalódás ért már általuk, hogy ebből az új évben kimaradok.

5. Papírt készíteni

Régi álom, millió ötlet, sok-sok vágy. Ez egy olyan elfoglaltság, aminek még nincs itt az ideje, bár célom van vele. Festő és író emberként egyaránt fontos számomra a papír, amire dolgozok. Az elmúlt években megtanultam könyvet kötni és festéket készíteni, és a papírnak is eljön az ideje egy szép napon. De nem 2020-ban. Ennek az évnek az eddigi termések aratásáról kell szólnia, nem bújhatok tovább a kísérletezéseim mögé.

Legutóbbi bejegyzések

Menü