Akácvirágzás

Az elmúlt hónapom a gyógynövények jegyében telik. Ennek köszönhetem azt is, hogy a figyelmem újra az akácra terelődött. Épp a nagyiméknál voltunk, amik Hanka valami fura okból köhögni kezdett. Persze nem volt nálam tea erre az esetre, és a helyi patika választéka sem tudott segítséget nyújtani. Nagymamám még egy boltot javasolt, de oda már úgy mentem, hogy Gyuri Bácsi aplikációjából kiírtam minden köhögésre ajánlott szert. Köztük volt az akác is, és be kell vallanom, hogy a specifikációját olvasva, az adott helyzertre azt találtam a legalkalmasabbnak. Amennyire tökéletes Tivadar prüszkölős köhögésére a ládzsás utifű, annyira találtam alkalomhoz illőnek Johannához, és állapotához a fehérakác virágának a teáját. Még venni is siekrütl, és szívesen itta. 

Processed with VSCO with c1 preset

Mikor a patikában érdeklőtem a tea felől, akkor annyit mondott a náni, hogy most fog virágozni. Ez nem volt újdonság, a jelen esetben kifejezetten bosszantot is, de nyomatékosította bennem, hogy idén gyűjteni fogunk akácot a pilisi akácosokban. 

Processed with VSCO with c1 preset

Na de mire is jó az akác? Mit érdemes/ kell tudni róla?

A neten rengeteget olvashattok róla, nem szeretnék minden alfajába, és változatába belemenni. Ha kimentek az erdőbe leginkább a fehér verizójával fogtok találkozni, de megjelenhezt a lila is, amiről szájhagyomány útján terjed, hogy mérgező. Amiben van igazság. Ennek a növénynek a szára, gyökere termése enyhén mérgező, hasmenést okoz. Ne együk. A virága azonban annak sem okoz kárt. A fehérakácnak csak a virágát gyűjtjük abban van az a drogtartalom, aminek áldásos hatásait élvezheztjük teában, fagyiban, limonádéban, turmixban, és sok sok egyébben. 

Processed with VSCO with c1 preset

De mik is ezek a jótékony hatások? Teája finom, az én gyerekeim méz nélkül is szívesen isszák, mert eleve édeskés. Köhögéscsillapító és nyákoldó. Vízhajtóként is számíthatunk rá. Gyomorbántalmaknál, sav és reflux problémák esetén is kíváló a szakirodalom szerint, nekem ilyen gondom nincs, nem tudtam tesztelni. Görcsoldó, nyuktató, és székrekedésre is ajánlott. Ez utóbbi hatását megtapasztalhattam, bár szerintem volt némi túlfogyasztásom a receptek elkészítése során, csak úgy faltam a virágokat. 

Kúraszerűen csak addig kell inni napi egy csészével, amíg az adott probléma fennál, de élvezeti teakánt színesítheti a repertoárunkat. Én szívesen keverem csipkebogyóval, vagy körömvirággal.

Processed with VSCO with c1 preset

Dióhéjban talán ennyit erről az illatos csodáról, szedjetek, egyetek, igyatok, ahogy jólesik. Színesítsétek vele a terített szaltal a májusi napsütésben.

 

Legutóbbi bejegyzések

Menü