10 érv az üveg mellett

Pontosabban, a befőttes üvegre. Avagy miért is szeretem én befőttes üvegben tárolni az elemózsiát, és Annyi-annyi mást.

 • 1.érv: Mindig van kéznél.
  Azt gondolom, ez vitathatatlan. Van tél vége felé az az időszak, amikor már szinte belefulladunk, mert ahogy ürül a kamra, telnek a lekváros-csalamádés napok, gyűlnek dobozok üres üvegekkel. Bosszantóan sok is tud ilyenkor lenni belőlük. Persze nyár derekán, az uborka szezonban, megfogadjuk, hogy jövőre még eggyel többféle dolgot teszünk el télire, és majd üveget is szerzünk hozzá valahonnan. Egy szó mint száz, ahogy igaz, hogy nincs olyan busz, amire ne tudna még egy ember felszállni, úgy az is igaz, hogy nincs olyan háztartás, ahol ne lehetne egy befőttes üveget találni.

 • 2. érv: Látszik mi van benne.
  Össze se tudom számolni hányszor pihent isten tudja mennyi időt egy egy műanyagdoboz valami precízen eltett ételt rejtve a hűtőben. Maradjunk annyiban, hogy az edény frissentartósági képességeit meghaladta az eltelt idő. Ne mondom, hogy üveggel még nem esett meg, de ha mégis, akkor legalább bárki láthatatta, hogy mire számíthat. Persze amikor ezt az érvet megfogalmaztam, nem erre gondoltam pontosan. Sokkal inkább arra, hogy valódi esztétikai élményt is tud nyújtani egy étel, amit gondosan beletettünk az üvegbe. Szeretem azt is, ha épp több üveg van nálam, akkor nem kell nyitogatni, hogy lássam, megfelelő üveget ástam-e elő a táskámból.

 • 3. érv: Változatos.
  Végtelen méretben, és formában kaphatóak. Kiválaszthatjuk a kedvencünket, gyűjthetjük a különlegeseket, sorba tehetjük magasságuk szerint. A tető színnel még színkódokat is generálhatunk a családnak. Szeretem, amikor csomagolásnál az ételem megalkotásának részévé válik, hogy kiválasztom a fogyasztáshoz is megfelelő üveget. Remek móka, és öröm a lelkemnek.

 • 4. érv: Egységes
  Ez látszólag épp ellentéte az előző érvemnek. A üvegek varázsa azonban épp abban (is) rejlik, hogy ezt a kettőt egyszerre tudják. Mert van, ami mindig közös az üvegekben. Az átlátszó fényes megjelenés, az ívelt forma, így nem tudsz egymás mellé kettőt úgy, hogy ne emelnék egymás fényét. Ha pedig sokan vannak együtt…. az már igazi kincstár.

 • 5. érv: Pótolható
  Mondhatnánk ellenérvnek, hogy törékeny, ami igaz, de mégis meglepően sokat bírnak. Ami viszont nekem több szálon is összefügg a törékeny mivoltával is, hogy pótolható. Sok egyforma, sok szokott méret. Még sok azonos tetőméret is. Ritka az olyan helyzet, amikor verem a fejem a falba, hogy valakinél ottfelejtettem egy üveget. Olyan volt már, hogy műanyag dobozokat próbáltam számon tartani, hogy mikor merre. Felesleges agykapacitás volt. Egy üveg viszont nem tétel, és ezt az is tudja általában, akinél ott marad. Kimossa, és megy a többi közé, így az ő agyát is megkímélem.

 • 6. érv: Olcsó
  Itt egy kicsit visszautalnék az 1. érvre. Mindig van kéznél. Mert van, hogy az üveg, egy szükségtelen rossz, akarom mondani csomagolóanyagként kerül a háztartásunkba. Hozzá teszem, még a legkisebb rossz, ha ezzel tudjuk, hogy megérkezett hozzánk férjünk legújabb ételhordója, vagy a gyermek uzsonnás doboza. Cimke áztatás után gondos mosogatás, és már kerülhet is bele valami házi finomság. Az, hogy útja a hűtőbe, vagy egy táskába vezet innentől, már csak részlet kérdés.
  Persze néha elcsábulhatunk megvenni egy-egy különlegesebb darabot a polcra, lisztet tárolni, vagy kávéhoz cukort, de hol van az még mindig, egy jó minőségű műanyag dobozhoz képest?

 • 7. érv: A tető kérdés
  Mind ismerjük a konyha páratlan zoknijait, a tető nélküli dobozokat, és a doboz nélküli tetőket. Örjítő. Indulnál, kinyitod, kiesik, nincs meg, ez sem jó, hátha az, borul minden, egyszerre borulsz ki te, és landol az öledben a szekrény összes hasznavehetetlen doboza. Hagyjuk is, mert itt a tökéletes megoldás, a befőttes üveg!!! De félre a marketing dumát, mert befőtes üveg tető kereső körútban is volt már részem. Bosszantó az is, de mégis kevesebb a kombinációs lehetőség, mint a dobozoknál. Mind kerek, mind fém, és van maximum 5 méret, amiből 3 az, ami összekeverhető. Ez számomra még kezelhető, főleg, hogy most már ügyelek, hogy az a bizonyos közepes méretű, de sorból kilógó tetős hamar visszakerüljön anyukámhoz, mert ő úgyis tele teszi fonmsággal, és kellően összeszedett ahhoz, hogy ez nála ne okozzon fennakadást.

 • 8. érv: Megbízható záródás
  Amikor levest vinnék magammal, akkor az mindig nagy rizikó. Volt. Mert egy befőttesüvegben még az is biztonságban van. És hallom, hogy megint átmentem teleshoppos stílusba, de tényleg. A táskába boruló étel rémálma szerintem már mindegyikünknek megkeserítette az életét. Nem mondom, hogy nem lehet rosszul rátenni az üvegre a tetejét, nem mondom, hogy soha egyetlen csepp sem jön ki, de hogy a legmagasabb biztonsági faktorú szállító edény folyékony ételek számára, az biztos. És ez nem csak a táskánkat védi meg a hívatlan ételfoltoktól, de még a betolakodókat is garantáltan távolt tarja a beléjük rejtett gabonáktól, vagy egyéb magoktól.

 • 9. érv: Szép
  Ahogy a teák a polcok sorakoznak az üvegekben, az mindig egy kisebb kiállítás a hétköznapjaimban. Elmerengek egy pillanatra, melyiket válasszam. Szeretem őket sorba tenni, és szeretem kigondolni, hogy egy-egy teát milyen formájúba, méretűbe tegyek. A hűtőben is szeretem, ahogy sorakoznak egymás mellett a pástétomok, savanyúk, levesek.

 • 10. érv: Könnyen tisztítható
  Borzasztó, amikor egy műanyagdobozról csak rengeteg habbal tudom leszedni a rajta maradt zsiradékot. Ez az üvegnél sokkal egyszerűbb. Sokkal ellenállóbb az anyag is dörzsölést igénylő pillanatokban. Könnyebben látszik rajta a szennyeződés. Az is ideális valahol, hogy kevesebb fér el belőle a mosogatóban és táján, az egymásba rakható dobozokkal szemben, mert így tuti nem gyűlik fel annyi, ami nem elmosogatható egy szusszra. (igen, nálunk megesik, a mosogatnivaló halmozódás. Utálom, de bevallom)

Egy szó mint száz, a befőttes üveg szerelem nálam évek óta tart. Gyűlnek a tapasztalatok, élmények, ötletek.

Legutóbbi bejegyzések

Menü